Slovensko zná své Evropské hlavní město kultury. V Česku kandidaturu oznámila 4 města

Slovenským Evropským hlavním městem kultury pro rok 2026 je Trenčín, který v souboji porazil Žilinu a Nitru. Stejným titulem se bude znovu v roce 2028 pyšnit také jedno české město. Města, která mají o prestižní ocenění zájem, musejí předložit své přihlášky nejpozději do 1. září příštího roku. Vzhledem k náročnosti přihlášek již některá města začala s intenzivními přípravami. Jejich součástí je představení cílů, programu i finančního plánu. V prvním kole výběrového řízení zhodnotí přihlášky měst nezávislí evropští i národní odborníci. Prestižní ocenění na jeden rok pod záštitou programu Kreativní Evropa propůjčuje Evropská komise již více než 30 let.

Potvrzená kandidátská města:

  • Brno
  • Broumov
  • České Budějovice
  • Liberec

Některými z důvodů, proč města o významné evropské ocenění usilují, jsou oživení kulturního života a získání prestiže. Neméně zajímavým aspektem je ekonomická stránka spojená s výhledem dlouhodobého růstu turismu. Především by ale titul měl způsobit důležité strukturální změny, které v rámci regionu zapůsobí jako katalyzátor místní ekonomiky a zaměstnanosti, rozvoje městské infrastruktury a přílivu investic. V širším pojetí může mít rozvoj kultury dopady také na vzdělávání, sociální a zdravotní oblast.

Oceněná města jsou středem pozornosti pro celou Evropu. Evropské hlavní město kultury jako marketingová značka dlouhodobě přispívá i k vyššímu zájmu turistů, kteří objevují nové lokace,“ říká Magdalena Müllerová, vedoucí Kanceláře Kreativní Evropa Kultura.

Počet kandidátských měst postupně narůstá

Kandidaturu na rok 2028 doposud ohlásila čtyři česká města – Brno, Broumov, České Budějovice a Liberec. Kandidaturu dále zvažuje také Chomutov, naopak Kutná Hora a Jihlava z bojů odstoupila.

„Kultura je v České republice dlouhodobě podfinancována. Už samotná příprava přihlášky však upozorňuje na zásadní význam kultury pro rozvoj společnosti a ekonomiky. I pro města, která nakonec titul nezískají, je příprava přihlášky příležitostí definovat kritická a bolestivá místa, která zabraňují dalšímu rozvoji kultury a komunit. Díky přihlášce mohou mít do budoucna připravený plán, jak své město a přilehlý region pomocí kultury rozvíjet,“ dodala Müllerová.

Proces výběrového řízení je pro města časově i finančně náročný, vyžaduje participativní přístup občanů, místních kulturních organizací, úředníků, a především politiků na městské i regionální úrovni. Nedávnou zkušenost s přípravou má také Frýdek-Místek, který se podílel na společné přeshraniční kandidátce se slovenskou Žilinou a polskou Bialsko-Bialou v rámci bojů o titul v roce 2026. „Přípravy zahrnují především komplexně zpracovanou přihlášku s definovanými cíli a finančním plánem i schválenou kulturní strategii města. Na finalizaci přihlášky a kvalitní zpracování projektu je proto třeba několikaměsíčních příprav. Města, která zatím o kandidatuře uvažují, tak mají nejvyšší čas pustit se do příprav,“ vysvětluje Müllerová.

V roce 2028 bude titul propůjčen jednomu z českých kandidátských měst, o který se bude dělit s úspěšným kandidátem z Francie. Vítězné město bude muset splnit řadu požadavků, a to ze šesti okruhů kritérií, kam mimo jiné patří přínos dlouhodobé strategie, evropský rozměr, kulturní a umělecký dosah či schopnost program uskutečnit.

Příval turistů i nová multikulturní centra

Posledním českým městem, kterému byl propůjčen titul Evropského hlavního města kultury, byla Plzeň v roce 2015. Díky ocenění navštívilo město dle analýzy dat mobilních operátorů 3,4 milionu návštěvníků, celkový počet diváků na akcích pořádaných Plzní 2015 a partnery projektu se za celý rok 2015 vyšplhal na přibližně 1,2 milionu. Návštěvníci celkem ve městě utratili přes půl miliardy korun. V rámci ocenění v Plzni mimo jiné vzniklo nové multikulturní centrum DEPO2015, otevřely se bytové interiéry Adolfa Loose a uskutečnilo se několik různorodých festivalů. „Rádi vidíme, že zájem o titul Evropského hlavního města kultury roste. Zastupitelé měst si čím dál více uvědomují, že kultura funguje jako katalyzátor i pro další odvětví a z dlouhodobého hlediska se investice do ní vyplatí nejen ekonomicky, ale zejména společensky,“ uzavřela Müllerová.

Tituly Evropského hlavního města pro roky 2021-2025

2021: Rijeka (Chorvatsko), Galway (Irsko)

2022: Kaunas (Litva), Esch (Lucembursko), Nový Sad (Srbsko, kandidátská země EU)

2023: Veszprém (Maďarsko), Temešvár (Rumunsko) a Elefsina (Řecko)

2024: Tartu (Estonsko), Bodø (Norsko, EFTA/EEA země) a Bad Ischl (Rakousko)

2025: Chemnitz (Německo), Nova Gorica (Slovinsko)

2026: Trenčín (Slovensko), Oulu (Finsko)

KONTAKTY

Mediální servis: Martina Houšková, T: 777 647 065, E: 

Kancelář Kreativní Evropa: www.kreativnievropa.cz

Magdalena Müllerová, Kreativní Evropa Kultura, E: 

Daniela Staníková, Kreativní Evropa MEDIA, E: 

Tisková zpráva '
Všechny novinky